Invitation for Bid: Type 2 Helicopter

The Colorado Department of Public Safety (CDPS), Division of Fire Prevention and Control (DFPC) wishes to contract with a vendor to provide a type 2 helicopter and accessory services for wildland fire management for the State of Colorado.

The CDPS/DFPC is issuing a Two-Step Invitation for Bid for Type 2 Helicopter Services for one (1) year, beginning on the date the contract is fully executed, with two (2) one-year optional renewal terms.

Submission Deadline: June 13, 2014, 11:00 AM MT (by mail or in person only)

For more information, go to bidscolorado.com.

Vendor Inquiries and State’s Responses for Invitation for Bid# FPCIFB1406 Helicopter-Type 2

Question 1:

“As currently solicited for the Type 2 helicopter, bid number FPCIFB1406Helicopter – Type 2, UH-1’s with the Minuteman STC (more powerful engine) installed may not meet the performance specifications of 1950 lbs. payload (HOGE) at 30 degrees C at 8000 ft. PA. The FAA and the US Forest Service require operators of these aircraft to use the reduced performance charts associated with the Minuteman STC and Interagency Tech Bulletin No. IA 2011-03.

Will the State consider reducing the payload requirements by 100 lbs (1850) or the temp by 5 degrees (25C) to allow for the possibility of more competition and possibly a better value for the State by virtue of more aircraft being bid?”

Answer 1: Yes. For Payload requirement adjustment, see Modified IFB published 6/4/14.

Question 2:

“Page 5, A, 3. Minimum mandatory requirement: Part 133 at 137 certification, and Helicopter must be capable of a jettisonable payload of 1950 pounds Hover Out of Ground Effect (HOGE) at 30 degrees Centigrade at 8000 feet pressure altitude with a 200-pound pilot and 1.5 hours total fuel. (Equipped weight must include a tank or long line and rapid fill bucket).

From the USFS Contract:

Standard and Restricted Category Helicopters

Capability of hovering out-of-ground effect (HOGE) with a minimum 1600 pound jettisonable payload, in the following conditions:

200 lbs. for each required flight crewmember

1½ hours of fuel (includes reserve fuel). Use 7-lbs per gallon to compute weight of Jet A.

5000‘ Pressure Altitude (PA)

30 C

C. The current USFS contract we are on calls for 1600 lbs. @ 5000 feet and 30 degrees C (HOGE). It also stated the Equipped Weight must include the bucket and longline which was later changed that we do not include the bucket and longline as our Chart C must match our USFS Load Calc.

I don’t think there are many if any Type II’s that can perform under these parameters.

Q. Is it possible to reconsider these HOGE requirements? Is it possible to reconsider the Equipped Weight so it does not include the bucket and longline?”

Answer 2: Yes. For Payload requirement adjustment see Modified IFB published 6/4/14. Equipped Weight must include bucket and longline to allow for comparison of water delivery capability.

Question 3:

“Page 7, B, 18.

The Contractor may furnish a relief crew to meet the days off requirement in accordance with NASF Interagency Standards Section C-17 Flight Hour and Duty Limitations http://www.fs.fed.us/fire/aviation/av_library/COOP NASF Standards.pdf . Approval to furnish relief crews and costs for transporting of relief crews will be approved in advance by the DFPC. Approval will be noted on the payment invoice in the remarks section.

Q: If the Contractor opts not to furnish a relief crew does the primary crew simply take 2 days off in the field?”

Answer 3: No. See Modified IFB published 6/4/14 for clarification of relief crew requirements.

Question 4:

“…Above is requesting NWCG cards for helicopter. Do you want a copy of helicopter data plate?”

Answer 4: No. Copy of NWCG Helicopter Data Card is required (Helicopter Data Record FS5700-21a). Copy of helicopter data plate is not necessary

Question 5:

“Clarification on the “rapid fill bucket”: Would this be a power / pump filling type of bucket such as the Powerfill accessory for the Bambi bucket? I would assume so but would like some clarification as to what exactly the State would prefer.”

Answer 5: Yes. A “rapid fill” bucket would be a bucket equipped with a pump to allow for fast water fill from shallow water sources.

Question 6:

“Confirmation of the 1950 lbs. at 8000 ft. and 30C temp. This condition / weight is remarkably large for a Type 2 aircraft. I would just like to confirm that this is correct.”

Answer 6: See response to question 1/Modified IFB published 6/4/14.

Question 7:

“Relief Crew Costs: Can you clarify your expectations for relief crew transportation costs. Will the State be reimbursing the contractor for relief crew transportation costs or are these costs to be built into the overall bid rate? The solicitation states: “costs for transporting of relief crews will be approved in advance by the DFPC”. Would this be for costs above the normal cost to transport them to the “home” base or would this be for all relief crew transport regardless of location?”

Answer 7: See response to question 3/Modified IFB published 6/4/14 for clarification of relief crew requirements.

Question 8:

“Per Diem Rates: Would the state accept a “GSA FY 2014 Per Diem Rate” on the proposal. As Per Diem Rates vary so widely throughout the State it would be hard to assess a realistic value give the unknown nature of a new contract.”

Answer 8: See modified Step Two Type 2 Helicopter Bid Pricing Form published 6/4/14.

Question 9:

Reference 2.0 Specifications A. 3. Does the jettisonable payload requirement of 1950 pounds HOGE vary based on the helicopter being equipped with a tank versus a long line and rapid fill bucket? The difference between the two helicopter equipped weights is approximately 200 pounds.”

Answer 9: No. See response to Question 2 and Modified IFB published 6/4/14 for new payload requirements.

Question 10:

Reference 2.0 Specifications A. 3. Can you please verify the jettisonable payload requirement of 1950 pounds HOGE?”

Answer 10: See response to Question 1/Modified IFB published 6/4/14.

Question 11:

What does the state of Colorado expect as to aircraft inspection and qualification carding, will the state require an aircraft qualification “card” in the future or does it expect to be inspected

under an Interagency Cooperators Agreement? We’re unsure as to what future “carding” documents will be required for contract approval.

Answer 11: The DFPC expects and requires National Interagency Wildfire Coordinating Group (NWCG) interagency cards as listed and referenced in Section 2.A.5. page 6 of 11 of the IFB. The DFPC does not intend to have a separate state carding system. Also see answer to Question 4.

In accordance with 2. A.4 and 5 of the IFB, NWCG Interagency cards are required for contract award, but are not required to meet bid qualifications. Any current NWCG cards shall be submitted as part of the bid package.